Stichting Cultuur Kartel

In het culturele, Alkmaarse landschap is er een groot gat op te vullen. Het Alkmaarse, culturele landschap en de evenementenbranche worden nu vooral gevormd door gevestigde organisaties die allemaal moeite hebben met het betrekken van de doelgroep jongvolwassenen (18 jaar t/m 28 jaar). Stichting Cultuur Kartel heeft als doel juist die doelgroep meer te betrekken bij de (nacht)cultuur in Alkmaar.

Uit cijfers blijkt (CBS, 2022) dat steeds meer jongvolwassenen in Alkmaar blijven wonen. Hiermee groeit de vraag naar evenementen die aansluiten op de belevingswereld van deze doelgroep. Deze vraag beantwoordt stichting Cultuur Kartel . Want ondanks de groeiende groep jongvolwassenen in Alkmaar, slagen de culturele instanties er niet voldoende in deze groep te bereiken. Nu horen we je denken: ‘Waarom is het zo belangrijk om de jongvolwassenen in de stad te houden?’. Jongvolwassenen zorgen voor innovatie en innovatie zorgt voor een groeiende economie. Een stad die bij de tijd blijft. Nu staat Alkmaar nog te vaak in de schaduw van grotere steden. Maar waarom zou Alkmaar in de schaduw staan van onze hoofdstad wanneer deze steden ook naast elkaar kunnen bestaan?

We bieden jongvolwassenen een podium om te innoveren, we zorgen dat we hen zien, we mengen verschillende subgroepen met elkaar, we delen hun passies en geven ze een gezicht. Door subgroepen met elkaar te mengen ontstaan er nieuwe verbindingen, innovatie en gaat Alkmaar meer openstaan voor verandering en nieuwe (sub)culturen.

Onze missie:

‘Stichting Cultuur Kartel is geen tegengeluid, maar een vernieuwend geluid in het culturele, Alkmaarse landschap. Stichting Cultuur Kartel daagt jongvolwassenen uit kunstuitingen te ontdekken waarvan ze niet wisten dat ze het konden waarderen, of überhaupt dat het bestond. Wij geven creatieve, jonge ondernemers de ruimte om zich te laten zien, te innoveren en samen te werken. Met als gevolg dat de stad Alkmaar innovatiever/jonger wordt én blijft. Wij nemen de behoefte van jonge Alkmaarders om op een laagdrempelige manier kennis te maken met cultuur serieus. Voor wie wij dat doen? Voor Alkmaar en alle jongvolwassenen die in Alkmaar op dit moment nog niet voldoende worden bediend. Stichting Cultuur Kartel maakt plaats vrij voor de jonge Alkmaarders tussen de gevestigde culturele organisaties en evenementenbureaus.

Onze kernwaarden:

Innovatief

Ondernemend

Inclusie

Cultureel

Toegankelijk

Vrij

Onze visie:

‘Alkmaar krijgt een bruisend cultureel landschap waar jongvolwassenen willen blijven wonen, werken en innoveren. Over tien jaar hebben wij de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie twintigers die stichting Cultuur Kartel en hun idealen zullen voortzetten.’

2023

In 2023 zal stichting Cultuur Kartel fungeren als holding voor verschillende culturele en innovatieve evenementen in Alkmaar. Het eerstvolgende evenement zal Museumnacht Alkmaar zijn dat in september 2023 zal plaatsvinden.